Jeg er faktisk ikke den der bager allermest i min lille familie. Men når jeg gør, laver jeg ofte brød, boller eller flutes der kan hæve natten over. Det gør det lidt mere overskueligt for mig + det giver god smag til brødet. De her flutes er super nemme og sådan-okay-sunde.
Brug dem som tilbehør til grillmaden (det er vel det den står på lige pt. med sol og det hele?), eller spis dem som morgenbrød eller i madpakken.
Opskriften giver 3 flutes.
1 liter vand
20 g gær
1 spsk. sukker
3-4 tsk. salt
1 dl olivenolie
400 g rugmel
ca. 600 g hvedemel
ENDVIDERE:
2 dl rugflager
1 dl hørfrø
2 dl knækkede rugkerner
TOPPING
1 æg
flagesalt
DAG 1
Kog lidt vand op i en elkedel og bland det med koldt vand, til det har en temperatur på 37 grader. Du skal bruge 1 liter i alt.
Rør gæren ud i det lunede vand og tilsæt sukker, salt og olie.
Kom melet i lidt ad gangen, der er stor forskel på mel. Måske skal du bruge det hele, måske lidt mere eller mindre. Dejen skal have en let klistret, men ikke våd konsistens.
Hvis du bruger en røremaskine, så lad den gerne røre i 5 minutter.
Rør rugflager, hørfrø og knækkede rugkerner i dejen og lad den hæve i køleskab natten over.
DAG 2
Gør dine hænder våde og form dejen til tre aflange flute. Lad dem hæve i 1 time og pensl dem derefter med æg pisket med lidt koldt vand og drys dem med salt.
Bag dem ved 230 grader i ca. 20-25 minutter, eller til de er sprøde og gennembagte. Når de lyder hult når du banke på dem på bagsiden, er de klar.
Lad dem køle af på rist inden servering.
Servér lune eller afkølede.
Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann