Her kan du med fordel lave mere lyn-kimchee end du skal bruge. Den bliver kun bedre af at gære rigtigt. Sæt den på køkkenbordet med låget på klem eller med et stykke stof over og lad den boble et par dage. Smag på den og sæt den i køleskab, når den smager som du kan lide!
Suppe:
2 skalotteløg
5 limeblade
25 g galangerod, i skiver
½ bundt koriander, stilke
2 citrongræs, groft hakket
3-5 små røde chili (bird eyes)
2 spsk. sukker, gerne palmesukker
¼ dl limesaft
3-4 spsk. fiskesauce
1 dåse kokosmælk, 400 ml
10-12 dl vand eller hønsebouillon
Lynkimchee:
1 fed hvidløg
3 spsk fiskesauce
2 tsk. sukker
½ kinakål
½ bundt forårsløg
1 porre
2-3 tsk. kimchee chili (eller chiliflager efter smag)
Fiskeboller:
400 g hakket lyssej
½ bundt koriander, plukket og hakket
skal af 1 økologisk lime
1-2 tsk. salt
2 små æg
2-3 spsk. mel
Fyld:
300 g shitake
½ bundt forårsløg
koriander
limebåde
Suppe:
Skær løgene i grove både og kom løg, galanga (kan undlades), koriander, citrongræs, chili, sukker, limesaft, fiskesauce, kokosmælk og vand eller bouillon i en gryde og lad suppen koge stille og roligt i ca. 20 minutter. Smag til. Sigt eller lad være, men advar om at citrongræs og galanga ikke bør knases med! Hold varm.
Lyn kimchee:
Riv hvidløget fint og rør hvidløg, fiskesauce og sukker sammen.
Snit kålen groft og snit forårsløg og porre (vær ekstra grundig med at skylle!).
Vend grøntsager og chili sammen med dressingen og ”ælt” kålen med hænderne, til den falder helt samme og smider godt med væske.
Smag til.
Fiskeboller:
Hak fisken med en stor kniv eller på en foodprocessor (eller køb, ren hakket torskefisk).
Rør fisken med hakket koriander, salt, æg og mel og form små boller med en våd ske. Damp dem i kogende saltet vand, ca. 3 minutter hver. Tag dem op og fordel dem i 3-4 skåle.
Fyld:
Steg svampene og snit forårsløg og fordel begge dele i skålene.
Servering:
Hæld den varme suppe i skålene med fiskeboller og grønt. Top med lidt koriander og servér straks med limebåde og lyn kimchee.
TIP: Kmichee chilipulver fås i asiatiske specialbutikker. Det er såååååå godt! Har du det ikke, kan du sagtens lave en skøn lyn kimchee med chiliflager.
Opskrift & styling: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann