Chokoladekage med sorte bønner

Ja, det lyder som en joke – men denne kage er lavet på sorte bønner, og indeholder ikke mel – altså en glutenfri chokoladekage, der smager helt fantastisk. 
Faktisk blev jeg selv så begejstret for den, at jeg overvejer kun at lave den fra nu af……..altid…..hele tiden……

Den er svampet og fugtig, luftig og fin og kan holde sig i dagevis.

Opskriften giver 10-14 muffins

200 g kogte sorte bønner
100 g blødt smør
150 g rørsukker
100 g smeltet, mørkchokolade
korn af ½ stang vanilje
1 nip salt
½ dl kakao
1 tsk. bagepulver
½ tsk. natron
5 æg
ENDVIDERE:
flormelis
bær
vaniljeis
Blend bønnerne i en foodprocessor, kom smør og sukker i foodprocessoren og blend til massen er glat og samlet. Kom smeltet chokolade i og blend igen. Kom vanilje og sukker i og bland kakao, bagepulver og natron sammen. Blend æggen i et ad gangen. Fyld kagemassen i 12-14 muffinforme og bag dem ved 185 grader i 25-35 minutter, eller til de er gennembagte. Servér dem ved stuetemperatur. Drys dem med flormelis hvis du har lyst og servér gerne friske bær og måske vaniljeis til.
Opskrift & fotos: Louisa Lorang
 
BONUSINFO: Jeg lavede denne kage som en del af en tre-rettes bælgfrugt menu i Go Morgen Danmark fredag den 13. april. Her tester min favorit-model Mikkel kagen – eller tjek klippet her

53 thoughts on “Chokoladekage med sorte bønner

  1. Line

    >Hej Louisa

    Sidder netop og ser dig i genudsendelsen i Go' Morgen Danmark. Det er som altid dejligt at se hvad du finder på! 🙂

    Har i lang tid godt kunne tænke mig at lave mad med bønner, men synes hurtigt de bliver så melede og kedelige.. Jeg blev derfor meget inspireret af dine bønneopskrifter, særligt de lækre chokolademuffins 🙂
    Jeg ville derfor lige hører kan man bruge andre bønner til kagen?
    Har nemlig en kæmpe pose sorte soyabønner liggende, men ved ikke og det giver en helt anden smag.
    Hvis ikke man kan bruge dem i kagen har du så et forslag til hvad jeg kan bruge de sorte soyabønner til?

    På forhånd tak og god weekend!

    Med venlig hilsen Line

    Svar
  2. Hjortebjerg

    >Det lokker jo lidt at du kun vil bage den fra nu af! Og kogte bønner kan vel gemmes i fryseren, så man hurtigt kan få bikset disser herligheder sammen:-)

    Svar
  3. Louisa Lorang

    >Hej Line

    Jeg har kun prøvet at bruge sorte bønner, men jeg tror sagtens at du kn bruge andre bønner.
    Sorte sojabønner har jeg aldrig prøvet, så der kan jeg desværre ikke hjælpe dig. Men skriv gerne hvis du laver noget sejt med dem 🙂
    Og hey; prøv lige flere bønneopsrifter generelt…for bønner er såååå skønne!

    Kh L

    Svar
  4. Miss Joan

    >Hej Louisa.
    Måske et lidt dumt spørgsmål men jeg er stadig hel ny i bager/mad lavning 😉
    Men hvor lang tid skal sådan nogen bønner koge?

    Hilsen Joan

    Svar
  5. Louisa Lorang

    >Slet ikke dumt De skal koge i 40-60 minutter i vand uden salt. Tjek at de er bløde nok til at du kan mase dem mellem fingrene.

    Kh L

    Svar
  6. Mette Warming Nielsen

    >Hej Louisa.

    Super opskrift som jeg bare må prøve til en gluten allergiker.
    Men men men, nu slår det flik flak for min amme-hjerne ;-).
    Jeg koger 400 gram sorte bønner, fordi jeg vil lave dobbelt portion (til fryseren), men ender med ca 1 kg kogte bønner.
    Hvad skal jeg nu rette mig efter. Vægten før de bliver kogt, eller vægten når de er kogt??. Håber på svar snarest da gryden stadig er varm ;-).
    På forhånd mange tak.

    Hilsen Mette

    Svar
  7. Louisa Lorang

    >Hej Mette
    Vægten er kogt vægt! Så der er nok til både kage, friholts og fryser 😉 God fornøjelse
    Kh L

    Svar
  8. Ditte Thygesen

    >Hej Louisa
    Hmm du siger det er kogt vægt jeg har taget 200 gram i tør vægt og brugt dem, det har virket ganske fint, de bedste muffins ever:-)

    Har du andre opskrifter med bønner i forhold til at bage?? Kunne godt tænke mig at prøve at lave boller (måske med hvide bønner i stedet for sorte så ikke bollerne for underlig farve).

    Har du nogen erfaring med dette??

    Hilsen Ditte

    Svar
  9. Ditte Thygesen

    >Og til sidst hvis jeg skal "nøjes" med 200 gram kogte bønner hvor meget er det så i vægt inden de bliver kogt??

    Svar
  10. Louisa Lorang

    >Kun dejligt at du kunne proppe flere bønner i. Det vil jeg da så klart også gøre næste gang!
    Jeg har ikke bagt andet med bønner, men har lovet at lave en hvid bønne/banan/valnødmuffin asap 🙂 skriv endelig med dine erfaringer, hvis du kaster dig ud i ballade!
    Og mht vægt- burde vide det, men tør kun skyde på at 200 g rå bønner giver 350 g kogte bønner. Beklager 🙂
    Kh L

    Svar
  11. Anonymous

    >Kære Louisa! Har idag lavet disse fabelagtige kager! Var simpelthen så spændt på at skulle lave chokoladekage med sorte bønner i, at jeg drømte om det en hel nat! Og jeg må tilslutte mig at have fundet opskriftEN på chokoladekage! De er sindssygt gode, svampede og fugtige, smagfulde og luftige! Mine gæster var også dybt imponerede, og lagkagen måtte stå nærmest uberørt hen, mens chokoladekagerne fik ben at gå på! Tak for den – det er altså lidt af en genistreg i min verden! Kh T

    Svar
  12. Louisa Lorang

    >Ja, jeg var også helt oppe at ringe over dem.
    Det var en kage jeg smagte i Wholefoods i Austin. Så tænkte jeg at den ku jeg vist godt lave nogenlunde 🙂
    Lover at lave en hvid bønne/banan/valnød version asap – håber at man kan det!

    Kh L

    Svar
  13. Eline

    >Hej Lousia!

    Jeg har et spørgsmål til teknikken:) Jeg har ingen foodprocessor nemlig… og er faktisk en smule i tvivl om, hvad det er, der sker i det trin af processen… Kan jeg klarer mig med min alm. stavblender? Jeg har desværre ikke den store køkkenudstyrspark:)Og vil helst ikke ødelægge kagen! Min søde, glutenallergiske moster kommer nemlig på besøg, og jeg vil gerne lave en dessert som vi alle inkl. mælke- og nøddeallergikere kan spise. Jeg blev derfor meget begejstret over din opskrift. Glæder mig til at prøve den!

    Mvh Eline

    Svar
  14. Louisa Lorang

    >Hej Eline.

    Du kan sagtens lave den med en stavblender. Blend bønnerne til en fin mos og pisk smør og sukker i (her må du gerne bruge en el-pisker hvis du har – ellers må du forsøge at fortsætte med stavblenderen). Kom chokolade i og derefter æggen et ad gangen. Det er vigtigt at massen ikke bliver overpisket når du først kommer æg i – de er nemlig med til at gøre kagen luftig. Saml evt, massen i hånden med en dejskraber og bag som anvist.

    God fornøjelse – og tak fordi du spiser med.

    Kh Louisa

    Svar
  15. stender

    >kan jeg bruge andre bønner end sorte, og kan det være dåsebønner? for dåsebønner er jo allerede kogt eller udblødt, så det er lidt nemmere at have med at gøre, og så kan man også beregne "kogt-vægten" med det samme 🙂

    Svar
  16. Anonymous

    >Hej Louisa
    Hvor køber du sorte bønner? Jeg troede jeg havde fundet dem i mit lokale thai-supermarked, men det var sojabønner.
    Kirsten

    Svar
  17. Louisa Lorang

    >Ja, min mor har prøvet at lave dem med dåse bønner. De blev fine. Vær OBS på at bønnerne ikke er saltede og skyl dem grundigt.
    Kh L

    Svar
  18. Louisa Lorang

    >Mange grønthandlere har dem. Ellers gode supermarkeder og helsekosten. Prøv brune bønner, hvis du ikke finder dem
    Kh L

    Svar
  19. stender

    >tak for svaret Louisa, dem vil jeg så prøve 🙂
    Kirsten du kan også få sorte bønner på Helsam.dk, der kan du bestille fragtfrit hjem til din nærmeste helse butik, og først betale når du henter varen 🙂

    Svar
    1. Kristina

      Det kan man sagtens. Har netop gjort forsøget med kidney beans på dåse. Jeg fik 54 minimuffins ud af opskriften. De fik 17 minutter i ovnen.

      Svar
  20. Camilla

    tror du man kan komme banan i kagerne og undlade lidt af sukkeret? jeg er nemlig tosset med banan og choko sammen 🙂

    Svar
    1. Louisa Lorang Forfatter

      Det lyder bestemt som et godt bud. Jeg tror på det! Lad mig meget gerne vide hvordan det funker!! Havde tænkt på en banan/birkes/hvid bønne version på et tidspunkt. Men god ide med banan i denne her!! Kh L

      Svar
  21. Matilde

    Kom der mon et godt resultat ud af at bruge sorte soyabønner?
    Jeg troede lige, at jeg var klar til at bage, men har købt sorte soya bønner og nu er jeg i tvivl om, hvorvidt jeg skal smide dem ud og købe nye bønner.

    Svar
    1. Louisa Lorang Forfatter

      Der må jeg melde pas. Det har jeg simpelthen ingen erfaring med….Men prøv måske 1/2 portion?
      Og hey! Skriv lige om det blev godt eller dårligt 😉
      Kh Louisa

      Svar
  22. Pingback: Nørrebro’ske cupcakes « noerrebro

  23. Ulla Meyer

    Hej Louisa,
    Vi er vilde med dine bønne-cup cakes, men – kan opskriften også bruges i en springform?/firkantet form? – og i hvor lang tid skal den så bage?
    På forhånd tak for hjælpen.
    Mvh Ulla

    Svar
    1. louisalorang Forfatter

      Hej Ulla.

      Jeg har desværre aldrig prøvet det. Tror dog det kan lykkes – f.eks. i en springform. Du må meget gerne melde tilbage, hvis du tør kaste dig ud i det 🙂
      Kh Louisa

      Svar
  24. Anne

    Hej Louisa
    Tak for opskrift! Kagen er netop bagt, men har desværre ikke meget smag i sig – som om der er for mange bønner ift. til sukker og chokolade. Jeg har derfor overvejet, om jeg måske har misforstået bønnemængden i opskriften.
    Jeg har taget 200 gram sorte bønner, sat i blød og kogt dem. Har efterfølgende tænkt på om det skulle have været 200 gram EFTER kogning i stedet for inden?
    Mvh Anne

    Svar
    1. Louisa Forfatter

      Hej Anne
      Ja, du har helt ret. Målet på bønner er KOGT vægt. Simpelthen fordi jeg tit har kogte bønner i fryseren og fordi man kan bruge dåse bønner.
      Håber du tør prøve igen.
      God weekend

      Kh L

      Svar
    1. Louisa Forfatter

      Hej Lea

      Jeg ved ikke hvad en smoothier er? Men det vigtigste er at du får bønnerne blendet/mos helt grundigt til en tyk puré. Du kan evt. prøve at gnide dem igennem en si?
      Håber det virker!
      Kh L

      Svar
  25. tina amdersen

    Hejsa.
    Vejer du bønner før eller efter kogning. Tænker at kogte bønner vejer mere end rå bønner.
    Mvh Tina

    Svar
  26. Anja højris

    Hejsa… Har lige bagt den…dog med hvide bønner da det var hvad der lige var…
    Super god chokolade kage… Børnene elsker dem… Manden troede ikke på at den var glutenfri..
    Tak for opskriften. Den bager jeg fremover…

    Svar
  27. Mette Pedersen

    Har netop bagt denne skønne kage, virkelig lækker! Men hvis man skal undgå både mælkeprodukter og gluten, kan smørret så erstattes med kokosolie?

    Svar
    1. Louisa Forfatter

      Dehjligt at du kan lide den.
      Jeg har desværre ikke prøvet med kokos. Tænker at det bliver fint, men tør intet love. Skriv endelig hvis du tester 🙂 Kh L

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/louisalorang.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310