Edamame bønner
Eller på dansk: sojabønner. De ses sjældent friske, men er nærmest ikke til at komme udenom fra frost. Køb dem i bælg eller allerede afskallede. Men køb dem altid økologiske!
De bør blancheres kort, og kan serveres direkte i bælgen med lidt salt og citron og nydes som snack, præcis som vi kender det fra sushirestauranter. Men de er også gode nær de er uden skal, f.eks. i salater eller dip, cremer eller supper.
Hestebønner
Også kendt som favabønner, kræver lidt håndarbejde. Er du i f.eks. Italien, kan du købe dem bælgede på markedet. Men herhjemme, må du klar det selv.
Bælg dem og kom dem i kogende, saltet vand. Damp dem i 1-2 minutter, hvis nødvendigt.
Smut dem ud af skallen og lun dem evt. i lidt smør. Brug dem i salater, cremer, klare supper eller pastaretter.
Bønnerne ses ikke så tit i supermarkeder, men ofte hos grønthandlere og i gourmetbutikker.
Grønne bønner
Dem de fleste af os kender. Da jeg var barn, var det min skræk at få kogte grønne bønner. Nok fordi de oftest var fra frost, tykke og grove og helt udkogte, så der gik en rum tid inden jeg lærte at elske de grønne bønner.
Bønnerne skal have lidt modspil, gerne i form af en syrlig vinaigrette. De er gode i salater, som tilbehør, som fritter eller stegte. Tilberede dem nok (pga. lektinerne) men ikke for meget. Og vælg slanke, skønne bønner, friske og ikke fra frost.
Nip den lille top af bønnerne, men lad endelig enderne sidde.
Long beans
Jeg er nok mest facineret af disse bønner, pg.a længden (som navnet antyder er de lange!) Gå efter lysegrønne, slange og stive bønner. De er sødlige og friske i smagen og perfekte stegte gerne med masser af krydderier og smag. De er ikke nemme at finde i supermarkederne (jeg har aldrig set dem der!) emn helt almindelig i asiatiske supermarkeder, hvor de oftest ligger på køl.
Snit dem groft, steg dem i olie i et par minutter. Kom smagsgivere ved, f.eks. hvidløg, ingefær og karrypaste, steg i et minut og kom lidt væde ved. Lad dem dampe møre og nyd dem, som de er eller brug dem som en del af en stirfry med flere elementer.
Snitbønner
Især det tyrkiske køkken er glade for snitbønner. Men der er ingen grund til at vi andre ikke også oftere skal bruge dem.
Snit dem, damp dem med smør og salt og nyd dem som tilbehør. Steg dem med hvidløg, tomat, citronskal og servér med persille. Smid dem i risotto eller vend dem med frisk pasta og giv dem endelig bunker af parmesan.