Jeg køber gerne lammeskank hos min halalslagter. Han har ferskt, dansk kød af en god kvalitet.
Opskriften er til 2 personer. Men lav dobbelt op eller mere, og invitér de sødeste, du kender.
2 lammeskanke
lidt olie til stegning
1 løg, hakket
2 fed hvidløg, hakkede
2 dl rødvin
2 dl oksefond
2-3 dl vand til at dække
1 kvist timian
2 gulerødder i skiver
1 løg i både
salt og peber
1 spsk. koldt smør
RUSTIK MOS:
½ kg kartofler
1 spsk. smør
2-3 spsk. olivenolie
salt
ENDVIDERE:
50 g mandler, hakkede
1 håndfuld plukket mynte
2 spsk. finthakkede skalotteløg
Brun skankene i lidt olie i en super varm ovnfast gryde. Kom løg og hvidløg ved, men lad dem ikke tage farve. Hæld rødvinen på, og lad den reducere. Kom fonden på, og hæld derefter vandet på, så skankene er dækkede eller næsten. Tilsæt timianen. Læg låget på, og lad skankene braisere i gryden på lavt eller middel blus i ca. 2 timer. Vend dem et par gange undervejs, og tilsæt væde om nødvendigt – men kun så de ikke koger tørre.
Skrub imens kartoflerne, og kog dem i usaltet vand under låg, til de er helt møre. Dræn vandet fra, og mós dem groft med et piskeris. Rør smør og olivenolie i, og smag til med salt.
Tag skankene op, og reducér saucen til ca. 1 dl – den skal være god og kraftig. Vend gulerødder og løg i, og lad dem varme med i et par minutter eller tre. Montér med smør, og lad skankene komme tilbage i gryden og lune med. Anret toppet med mandler, mynte og løg, og servér med mos og salat.
TIP: Træt af mos? Servér lammet med blød polenta
Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann