bælgfrugter

De (nye) officielle Kostråd – godt for sundhed og klima

Der skal ofte ikke særligt meget til at lige gøre din hverdag en smule sundere og mere klimavenlig. Små ting, kan gøre en forskel! Disse fire ting er nemme at få ind i hverdagen. Og er alle en fin ting for både dig og klimaet. 

Spis flere bælgfrugter
Bælgfrugter er et super alternativ til kød. Husk at bruge masser af bælgfrugter i hverdagen. Brug fx kikærter til falafler, hummus eller en vegeburger. Husk linser til dhal, supper og som fyld i saucer. Og ikke mindst bønner til gryderetter, dip, chimichangas eller en nem bønnesuppe med masser af mexismag! 

Stræk dit kød – lav fars med op til 50% grønt og få mere smag, saftighed, sundhed og klima
Når du laver retter med hakket kød, kan du nemt snige ekstra grønt ind i retten. Det gælder både klassisk bolognese eller fx kødboller. 
Her en kyllingefars der nemt kan dobles i mængden ved at tilsætte revet løg, squash og bladselleri. Men aubergine, gulerod, tomat, persillerod og selleri er også gode til at strække kød med – alt efter hvilken ret du laver. 
Det er ikke kun sundere, men det gør det nemmere at få masser af smag og saft i retten. 

Spis mere grønt – lav dips, drys og dressinger, der får dig til at spise mere grønt.
Små ting kan gøre grøntsagerne mere attraktive. Jeg klargør ofte snackgrønt så jeg selv og min familie nemt kan hapse dem fra køleskabet. Men en god dip eller et nemt drys gør bare grøntsagerne lidt sjovere. Lav fx en god yoghurtdip, en misodressing eller et simpelt drys som denne furiake af knust tangchips, lidt chiliflager, ristede sesam og salt. Den er både skøn på snackgrønt, salater, risretter og på fisk. 

Drik vand – undgå søde drikke og smagsæt dit vand f.eks. med mynte, agurk, mm.
Det kan være svært at drikke nok vand i hverdagen. Husk gerne vand fra morgenstunden og sæt evt. smag på vandet ved at sætte vand på køl med forskellige smagsgivere. Det gør vandet mere interessant og du får sandsynligvis drukket mere vand i løbet af dagen, og undgår nemmere sodavand og saft. 
Jeg er vild med mynte og agurk, citron og ingefær eller blot et par skiver lime. 
Husk øko! 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *