Vietnamesisk salat møl

VIND BOGEN KÅL!

KONKURRENCEN ER SLUT

Min skønne kollega Mette Mølbak, har lavet en ny bog – KUN med kål!

Perfekt for en kålelsker som mig. Jeg har fået love til at “mene lidt om kål” i bogen, sammen med seje personligheder som b.la. Erwind Lauterback, Claus Meyer og mange flere.

Ellers er det bare opskrift på opskrift med kål!

 

Bogen er udkommet på Muusmanns forlag og koster ca. 300 kr.

Du kan vinde bogen her, bare smid en kommentar her – fortæl hvad din favorit kålret er, så trækker jeg en vinder af bogen KÅL lørdag den 26. september.

 

Her får du en smagsprøve. En af mine favoritter fra Mettes bog!

 

goi gà

– vietnamesisk salat med kylling og papaya

 

 

En af mine yndlingssalater med kål, hvor kålen bliver sprød og suger den gode dressing til sig. Salaten kan udgøre et let aftensmåltid – evt. med brød til. Den er også velegnet til frokost.

 

400 g hvidkål

2 gulerødder

2 forårsløg

2 stegte kyllingebryster eller rester fra en
kylling (300-400 g)

1 grøn, umoden papaya, alternativt mango

1 rød chili

1 dl saltede peanuts, grofthakket

1 bundt koriander eller vietnamesisk mynte

 

Dressing :

1 skalotteløg

1 fed hvidløg

saft af 1 lime

2 spsk fiskesauce

1 spsk risvineddike

havsalt

 

Snit hvidkålen så fint som muligt med en mandolin eller lignende. Kom den i en rummelig skål. Snit ligeledes guleroden i fine strimler og kom den i skålen. Rens forårsløgene, skær dem i fine ringe og kom dem i skålen.

 

Dressing :

Hak skalotteløg og hvidløg fint. Pisk alle ingredienserne til dressingen sammen og vend det rundt i skålen med kål, gulerødder og løg.

 

Pluk eller skær kyllingekødet i mindre stykker og kom det ved. Skær papaya i tern eller fine strimler og kom dem i salaten. Skær chilien i ringe og vend den med rundt i salaten. Fjern evt. kernerne fra chilien, hvis du ønsker en mindre stærk salat. Hak de saltede peanuts groft og kom dem over salaten. Kom masser af koriander eller vietnamesisk mynte over og server.

 

Tip :

Vietnamesisk mynte minder om koriander i smagen, men er skarpere. Spørg efter den hos din grønthandler.

 

Opskrift og foto: fra Mette Mølbaks bog KÅL!

 

Køb de fine bambus tallerkner her.

91 tanker om "VIND BOGEN KÅL!"

    1. Kirstine Krefeld

      Rødkålssalat med æbler, blandede hakkede ristede nødder og appelsindressing er en af mine vinterfavoritter 😛

      Svar
  1. sofie bang willadsen

    Elsker generelt alt med kål. Det er sundt og billigt og smager skønt. Er i sær vild med at bruge det i frisk tilstand i salater, hvor det indgår som det sprøde indslag 🙂

    Svar
  2. Mette M

    Min store favorit er spidskål! Jeg bruger det til virkelig mange ting, selv i en burger i stedet for salat smager det godt 🙂

    Svar
  3. Miriam Schou

    Kål er skønt! Jeg elsker når noget er simpelt, nemt, men stadig lækkert, så min yndlings kålret, må være fintsnittet spidskål med thai-inspireret marinade (soyasauce, sød chilisauce, lime, og ingefær ) og et drys saltede peanuts. Denne salat kan redde en hver frokost eller aftenmåltid. 🙂

    Svar
  4. Tanja Vestergaard

    Jeg er pjattet med grønkål, den anden dag finsnittede jeg grønkålen, vendte det med en olie-eddike blanding, revet kokos, tranebær og ristede pinjekerner. Det var en god oplevelse og ku’ godt blive en klassiker herhjemme? Det kunne være dejligt at vinde en bog fyldt med skønne kålopskrifter?

    Svar
  5. Henriette Torp

    Lige nu er det frisk salat fra haven som bliver mixet med skønne danske spidskål og spist til nærmest alt og resterne kommer i frokost sandwichen næste dag (^o^)
    Yummie yummie!

    Svar
  6. Lene Henriksen

    Jeg ELSKER kål…. Hvilken ja nærmest alle, eneste jeg ikke har arbejdet så meget i er rosenkål ( sjovt nok?)
    Elsker en god kål salat, f.eks. Røs spidskål sprødgjort med salt og sukker ( ganske lidt ) chili, rød peber, agurk eller squash, mynte, bredbladet persille, og hvad man ellers lige lyster, det til et lækkert sprød stedt laks og en frisk lavet duka hen over.
    Så er jeg i himmeriget ?
    Alle former for stegt eller stuvede kål er også lækker, så nogen favorit ret ud over at der er kål i, så er jeg lykkelig.

    Svar
  7. Naja Wolff

    Jeg ELSKER blomkåls tabbouleh 🙂 Men også den “gode gamle” karrykål, af hvidkål, gulerødder, hakket kød og karry, er ganske god

    Svar
  8. Annemette Caspersen

    Jeg elsker blomkål og broccoli.
    Begge dele er super gode i salater hvor også stokken bruges.
    Desuden er blomkålen også god i supper, og broccolien er super god til madmuffins. Mums ?

    Svar
  9. Christina S.Thomsen

    Jeg har ingen favorit-kål da jeg egentlig er meget ny i “kål-verdenen” – så håber at kunne finde masser af inspiration i bogen

    Svar
  10. Line Strand Andersen

    Jeg ELSKER kål i (næsten) alle afskygninger! En af mine favoritter er spidskål i en sprød salat toppet med smørstegte Borlotti-bønner 🙂

    Svar
  11. Lena

    Jeg elsker……. kål, gerne en salat af spidskål, hakket blomkål, revet gulerødder , forårsløg, avokado, mandler der tamari ristet, dressing af hvid balsamico og pistacie olie- det er lige mig?

    Svar
  12. Pia Elmhauge

    Sauteret rosenkål med honning, nødder og tranebær. Eller grønkålssalat, grønlangkål eller hjemmelavet julerødkål med appelsin, honning, kanel og valnødder…
    Uha der er meget lækkert med kål ? spidskål med nye ærter og hasselnødder…

    Svar
  13. Josefine Eiby

    Min favorit er umulig at vælge! Der er SÅ mange gode!

    Men er virkelig vild med det overraskende og geniale i:
    Blomkål I tynde skiver, rødløg, ristede mandler, parmesan i flager, kapers, citron og olie. GENIAL! MUMS.

    Og så laver jeg oftest thai papayasalt -bare med spidskål i stedet for papaya.

    Svar
  14. Suzi bjerge

    Min favorit er revet rødkål blandet godt med f.eks brombær og æbler plus en dressing med en frugt eddike og lidt agavesirup ?

    Svar
  15. Camilla Kirstine

    min favorit kål ret er en simpel grønlålssalat med balsamico, olie og ost og gerne et syrligt indspark iform af fx granatæblekerner!

    Svar
  16. Liv

    Min favorit er savoykål-wrap med asiatisk salat og hvidløgsstegte tigerrejer med en mase koriander og chili. Mums og smukt!

    Svar
  17. Camilla Larsen

    Når det både skal være mættende og gå hurtigt, så er spidskål med en frugt, f.eks. nektarin eller æble, og rosiner et hit hos mig 🙂

    Svar
  18. Lisa s

    Min yndlings kålret er ret simpel:
    Hvidkål snittet
    Gulerødder snittet
    Løg og frilands svinefars steges med stødt spidskommen, lidt karry, stødt koriander, salt peber.
    De ovenstående ingredienser puttes lagvis i et ildfastfad.
    Til slut blandes en dåse flåede tomater med krydderier og hældøres over fadet.
    Nemt og da jeg startede med at lave den, var det også SU venligt 😉

    Svar
  19. Anne

    Spidskålssalat med æbler, salte mandler, gedefeta og lækker dressing af æblecidereddike, olie, sennep, skalotteløg og honning….mums 🙂

    Svar
  20. Nanna Andersen.

    Mmm muuuums! Min yndlingskål må nok være spidskål. Min kæreste og jeg er rigtig glade for alt slags kål. Det smager godt, er sundt og mættende. Og når vi begge er på SU, så gør det bestemt heller ikke noget, at det er billigt ?

    Svar
  21. Louise FB

    Jeg elsker forårsruller. Fylder dem gerne med flere slags kål. Ellers en grov og sprød salat med savoykål, appelsin, mandler og tranebær (og noget mere jeg ikke husker) – den er perfekt til tung vinter- og julemad.

    Svar
  22. Sisse Dupont

    Jeg havde (som mange andre) en Forestilling om, at jeg ikke kunne lide rosenkål – indtil jeg smagte en rosenkålspure med ristede mandler og masser af smør. Nammenam! Nu spiser jeg ligeså meget rosenkål som al mulig andet kål og jeg elsker det!

    Svar
  23. Birgit Kirkegaard Højsgaard

    Jeg er vild med kål både rå og tilberedt, men nu hvor det bliver lidt koldere i vejret er jeg ved at få lyst til at lave den gode gamle ret brunkål.

    Svar
  24. MetteM

    Jeg har virkelig fået øjnene op for kål her det seneste halve års tid.
    Hele sommeren har jeg ofte fået kål som salat/tilbehør. Især spidskål, flere slags frugter i, og ellers enten/og agurk, grøn peber, nødder, ærter. Og egentlig også blomkål og hvad der ellers har måtte været.

    Svar
  25. Louise

    Her i huset er salat lavet af fintsnittet spidskål, avokado,fint snittet dild og kogte grønne linser vendt i sennepsdressing. En favorit.

    Svar
  26. Cæcilie

    Jeg elsker kålretter, og vi har netop bestemt, at vi skal til at have det endnu oftere, så sådan en bog ville gøre det ekstra interressant.

    Jeg elsker fintstrimlet spidskål med grøn pesto og radiser.
    Eller broccoli + hvidkål, der er lynstegt på panden med peberfrugt, ingefær, soya og chili.

    Sikke en dejlig bog!

    Svar
  27. Mai-Britt

    Spidskål er min til alle tider favorit.
    Den kan dampes, steges stuves og bruges i rå tilstand.
    Som salat i en madpakkesandwich med en rest stegt kød. Og selvfølgelig min barndomsklasiker frikadelle med stuvet spidskål.

    Svar
  28. Kirstine

    Ej en sej titel på en bog! Lige for tiden er min yndlings kålspise finthakket rosenkål med æbler og sennepsdressing. Det kan gå som tilbehør til mangt og meget:-)

    Svar
  29. Christina Laursen

    Min svigerfar’s efterårs gryde (faktisk kalde vi den for væltede lokum, men det lyder jo ikke så pænt) den består af hakket oksekød, løg, gulerødder og selvfølgelig en masse hvidkål. Bliver det blandet med kogt spaghetti. Det er en opskrift som er gået i arv fra farfar og nu til far og min mand laver den ret tit. En øst tysk ret

    Svar
  30. Sarah

    Jeg kan egentlig bedst lide kål råt i en salat, eller som wrap. Så er det stadig sprødt 🙂 Spidskål er klart farvoritten og den spiser jeg tit morgen, middag og aften !

    Svar
  31. Sarah

    Er ret vild med hvad vi hjemme kalder kålkød eller kødkål (kan ikke helt blive enig med mig selv om hvilket et navn der er bedst, haha), som bare består af en masse hvidkål, gulerødder, hakket oksekød, soya og hvidløg, som bliver stegt sammen og tilført lidt vand så den får sådan lidt en fornemmelse af gryderet. Og ellers knuselsker jeg alt med blomkål eller broccoli!

    Svar
  32. Louise hornemann

    Jeg spiser din lynsyltet kålsalat med chili og fennikel så snart jeg kan komme til det 😉 // den er så skøn !!! Ellers må favoritten være savoj kål , men generelt er kål bare lækkert !!

    Svar
  33. Christina Lindegaard

    Min yndlingsret med kål er faktisk noget så almindeligt som coleslaw. Jeg laver den dog ofte med spidskål og flere forskellige rodfrugt f.eks. pastinak og beder og så selvfølgelig med en god hjemmerørt dressing. Det kommer på bordet i hvert fald en gang om ugen, enten i en sandwich eller som tilbehør til ugens forskellige aftensmåltider. Og så er resterne jo lige til at have med i madpakken dagen efter 🙂

    Svar
  34. Christina Lindegaard

    Min yndlingsret med kål er faktisk noget så almindeligt som coleslaw. Jeg laver den ofte med spidskål og forskellige rodfrugter som f.eks. pastinak eller beder. Nogen gange sniger der sig også et æble eller en pærer med for lidt ekstra sødme. Og så selvfølgelig en god hjemmerørt dressing. Det kommer på bordet i hvert fald en gang hver uge, enten som fyld i sandwich eller som tilbehør til aftensmaden i løbet af ugen. Og så er resterne jo lige til at have med i madpakken dagen efter 🙂

    Svar
  35. Rikke Hovgaard Lorentzen

    Min favoritkålsalat er pt. spidskålssalat med peanuts og super-lækker chili-hvidløgsdressing (fra Ditte Ingemann)…

    Svar
  36. Nanna Hansen

    Så simpelt men smager så godt:
    Blomkål, spinat, ristede mandler, parmasan og en dressing af citron saft og skal, olie, salg og peber!

    Svar
  37. Rikke

    Jeg er kæmpe, kæmpe fan af grønkål, og har en lille en til at gro inde på mit stuegulv. Jeg bruger den især til pasta. Bare lidt god pasta, grønkål stegt med rigelig hvidløg og chili og så bare vendt sammen – måske med lidt parmasan, hvis det er først på måneden 😉

    Svar
  38. Marie

    Jeg elsker kål og spiser det næsten dagligt fra efterår til forår i salater, men ynglibgskålen må blive stuvet hvidkål og deller. Mums!!

    Svar
  39. Louise Hove

    min favorit ret med kål er en salat bestående af spidskål, efterårs æbler fra Danmark, granatæblekerner og ristet sesam
    Med en olie/eddike dressing til 🙂

    Svar
  40. Lone Tingskou

    Min favoritlån er spidskål. Den er så alsidig og knasende sprød. Den kan gå med en masse forskellige andre ingredienser og så kommer den også i en rød favorit. What’s not to like?!?

    Svar
  41. Nina Rosenbaum

    Spidskål i alskens varianter, men mangler inspiration ! Så krydser arme, fingre, ben og tæer for at jeg bliver den heldige kålvinder.

    Svar
  42. Ulla Meyer

    Hej,
    Ynglings kålopskrift – det er svært kun at vælge 1, for der er så mange gode..
    ———————-
    Rug perler fra Skærtoft mølle – kogt/ afkølet
    Ml fint snittet spids- eller hvidkål
    Blegselleri i små tern
    evt, Gulerødder i små tern // eller de grøntsager der er i skuffen…
    Blåbær – hvis de er i haven – ellers Usvovlede Tørrede abrikoser – halve eller kvarte
    eller – sprøde pærer i lange smalle både – vendt i lidt eddike(+evt. akaciehonning)
    Vinagrette af hyldeblomst eller æble eddike + olie + urtesalt og et nip peber
    – Kerner og kål vendes med vinagrette, øvrige grøntsager/frugt vendes i.
    Mvh Ulla

    Svar
  43. Mette C Hansen

    Jeg elsker coleslaw!!!! desværre som den eneste i familien, men jeg laver fuld portion til os alle hver gang jeg laver det, og jeg får det hele spist med stor stor glæde helt af mig selv. Og undrer mig bare over familiens holdning. Jeg håber den nye bog her kan få familien i en god retning med fantastiske kål retter 🙂
    Hej hej Mette

    Svar
  44. Gitte Sørensen

    Det lyder som en herlig bog 🙂 Min favoritkålret (i øjeblikket) er spidskålssalat med ristede, søde mandler, vinagrette og æbletern

    Svar
  45. Sine Løkke

    Mmm…jeg ELSKER også kål…Både kold, varm og i juicer. En af mine yndlingsretter er spidskålssalat med fintsnittet spidskål, æbler i tynde skiver og hakkede mandler. Overhældt med en dressing af olivenolie, hindbærhvidvinsbalsamico (eller anden frugteddike), flydende honning, salt og peber. Til slut drysses et godt lag lakridspulver over salaten.

    Svar
  46. Johanne

    Man kan ikke rigtigt kalde det en ret, men min favorit med kål er noget så simpelt som smørstegte kvarte spidskål – det er virkeligt lækkert og nemt tilbehør!

    Svar
  47. Mette Sørensen

    Super nemt og utroligt lækkert er dette tilbehør som min mor serverer til kylling.
    Hun snitter noget spidskål fint og svitser det i citronolie. Så tilsætter hun ærter og vender det sammen.
    Hvem skulle tror at noget så enkelt kunne smage så godt.

    Svar
  48. Anders

    Er pjattet med grønkålssalat med hasselnødder, rosiner, Belle de boskop, appelsinsaft, citronsaft og fløde – mums. Serverer den sammen med stegt flæsk. Kål er bare “The King of neutrition”.

    Svar
  49. Sabine Andersen

    Er blevet helt vild med spidskål. Og min favoritsalat med spidskål er helt sikkert spidskål med friske ærter, forårsløg, feta og dijon balsamico salatdressing fra Lehnsgaard.

    Svar
  50. Jelena Laban

    Det er skisme svært at vælge, men jeg er ret glad for coleslaw marineret med eddike, sennep , sukker og spidskommen inden man vender det med skyr, mayo og en masse krydderurter.
    Ellers grønkål med tahindressing, avocado, æbler og noget andet der knaser.
    Eller sortkål og pasta.
    Eller stegt spidskål og eddike med stegte sesamkerner, så det smager af sushitang 🙂
    Eller hel stegt spidskål med en youghurtdressing (den fra siden her er vildt god).
    Kh kåltossen

    Svar
  51. Camilla

    Jeg har spist utrolig mange grøntsags “fladbrød” med hvidkål, spidskål og anden kål siden jeg for godt et år siden fik konstateret glutenallergi. Det har virkelig været en favorit og reddet mange måltider, som jeg ikke havde nået at planlægge, eller hvor det bare skulle gå hurtigt. I det hele taget har de grøntagsbrød også gjort overgange til glutenfri meget nemmere. Men, nu er jeg gået hen og blevet lidt trætte af dem, så det vil være fantastisk med inspiration til nye kålopskrifter 🙂 for jeg synes både, at kål smager rigtig godt, men det mætter også på en dejlig langtidsholdbar måde.

    Svar
  52. Henriette Reenberg

    Min favorit kålsalat er: Fintsnittet spidskål med 2-3 andre fint hakkede eller snittede grøntsager som f.eks gulerod, ærter, og asparges . Det hele vendes med en syrlig mormor dressing. Og drysses med ristede nødder eller kerner.

    Svar
  53. Martin Storgaard Olesen

    Efter udvesklingsophold i USA i 6 måneder er jeg blevet helt pjattet med Fish Tacos med kål. Det smager fantastisk. Jeg bruger også tit kogt kål i stedet for pasta. Kunne være lækkert med lidt inspiration til, hvordan jeg kan anvende kål endnu mere aktivt i min madlavning.

    Svar
  54. Pernille Simonsen

    Min kål livret er brunkål. Vi fik det om vinteren i mit barndomshjem, kålen var forklædt blandt kød og kartofler og alle både børn og voksne var vilde med det. Jeg har ført det videre til min egen familie som en af de gammeldags retter og mine tre børn elsker det !!

    Svar
  55. Gitte Hansen

    Min favorit i sommer har været kålsalat: Fint revet spidskål (eller anden slags kål), edamame bønner, blåbær, sesamfrø og/eller hakkede tørristede mandler. Dressing af balsamico, olivenolie, citron, timian, salt/peber og lidt sennep. Tænk hvis jeg vinder bogen, så kan jeg også komme i gang med “de varme kålretter” 🙂

    Svar
  56. Jeanette Hedegaard

    Jeg er vild med kål. Især i salater, hvor kålen er fint snittet og gerne to slags blandet. Det giver masser af smag og mad. Jeg har desværre opdaget kålens forunderlige verden ret sent. Men nu bruger jeg kål næsten hver dag.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *