Smagsprøver

ribs-01
Fotograf: Stine Christiansen / skovdal.dk
Sure ribs – i både det søde & salte køkken

Ribs er indbegrebet af den danske sommer. Den gror nemt og er derfor i manges haver og i ret store mængder. Har man nemlig først sat dem i haven, skal der ikke gøres meget ved den. Tværtimod – står busken et sted den kan lide, kan man nyde masser af bær år efter år, uden at gøre det store for det.

Selvom ribsene nok ikke de første bær, som ungernes hænder griber efter når, de går på rov i haven – For de er faktisk ret sure, de ribs. Er ribsene alligevel en stor del af det danske køkken. Hvem vil undvære rysteribs, eller ribsgelé til vildt. For slet ikke at tale om rødgrød! En af den danske gastronomis byggesten!

I Danmark har vi dyrket ribs i flere århundrede. Og brugt dem (og gør det stadig!) til alt fra vin til grød. Men ribsene kan meget mere end det. De har nemlig, udover syre og sødme, også en fin, let bitterhed, der gør dem velegnede i det saltet køkken (og ikke kun som gelé).

De kan løfte både kød og fiskeretter. Og så har de samtidig syre nok, til at erstatte citron eller eddike. De er smukke og sprænger skønt i munden når man tygger dem. Med andre ord: Jeg elsker ribs!

De tidlige sorter af ribs begynder som regel at være klar i de danske haver allerede fra juni. Og skal du lave gelé kan du med fordel plukke ribs der er både modne og let umodne. Især umodne bær indeholder nemlig masser af pektin, der gør at geleen let stivner.

Ribsene kan også fryses. Pluk og rib evt. dine ribs og frys dem til senere brug. Men vær opmærksom på at pektinen forsvinder ved frysning. Skal du bruge ribsene til saft, er det ikke nødvendigt at ribbe dem. Men ellers kan du ribbe dem forsigtigt med fingrene eller med en gaffel.

Er du ikke så heldig at have en have, eller en have med ribs i, kan du heldigvis købe friske ribs i butikkerne hele sommeren. Eller hele året for den sags skyld, hvis du køber dem på frost. Og til saft & sjusser og meget andet, er den frosne model bestemt glimrende.

Udover smag og naturligvis deres skønne farve, bidrager ribs også med et stort indhold af C-vitamin og kostfibre. Så man må sige at ribsene trænger til ros og nye retter. Her kommer mine bud.


Etons mess med ribs og lemoncurd skum

Dessert til 6 personer

Rygtet siger at Etons Mess opstod da en marengskage med flødeskum og jordbær skulle med på skovtur. Desværre gik den i stykker og i stedet for at smide den ud, serverede man den i glas.

Denne version er med ribs og med ekstra syre og sødme fra lemoncurd. Men den er stadig ligeså nem at lave og bestemt også at nyde.

1 ½ æggehvider
1 ¾ dl sukker

SKUM

¼ liter piskefløde
4-5 spsk. lemoncurd
1 tsk. fint revet citronskal (øko)

TOPPING

2 bakker ribs (250 g)

Pisk æggehviderne luftige, men ikke helt stive. Tilsæt sukkeret lidt af gangen mens du forsat pisker til margensmassen er sej og helt stiv. Sprøjt små ”kys” ud på et stykke bagepapir.

Bag marengsene ved 130 grader (IKKE varmluft) i 45 minutter. Sluk derefter ovnen og lad marengsene køle i ovnen med døren på klem i yderligere 45 minutter.

Pisk fløden til blødt skum, vend den med lemoncurd og smag til med citronskal.

Anret et par marengs i glas. Top med skum og ribs. Gentag og servér straks.

 

RIBS MARGARITA

Drink til 4

Her kommer syren fra ribsene virkelig til sin ret. Siruppen kan holde sig et par dage i køleskab, så måske skal du overveje en dobbelt portion…..man kan jo godt få lyst til en ekstra sjus

Dette er også en fed måde at bruge ribs fra fryseren på – at trylle dem om til drinks.

 

RIBSSIRUP

250 g ribs

½ stang vanilje

200 g sukker

1 dl vand

MARGARITA

isterninger

2 dl ribssirup

8 cl cointreau

12-16 cl tequilla

lidt koldt vand

ribs til pynt

Kom ribs, vaniljekorn, vaniljestang, sukker og vand i en kasserolle og lad det simre i 15 minutter, til alt sukkeret er smeltet. Lad siruppen trække i 20 minutter. Sigt den og sæt den i køleskabet til den er helt kold.

Kom isterninger i 4 glas. Bland 2 dl ribssirup med cointreau og tequilla. Top med vand hvis du har lyst, pynt med ribs og servér straks.