Chili con carne

I denne uge er det den Europæiske uge for affaldsforebyggelse. Og i morgen, torsdag, er der særligt fokus på madspild. 
Jeg laver chili con carne til morgenmad, så hvis du er frisk så mød mig Under Uret på Københavns Hovedbanegård torsdag den 24. november fra 8-10
Smag, snak om mad og få hausfrau-råd til hvordan du undgår at smide mad ud.
Eller lav selv en chili (til morgenmad?)



Brug de bønner du har, reelt kød eller hakket kød og vælg grøntsager i din grøntsagsskuffe. Chili con carne er et godt sted at få det hele brugt.
Gode grøntsager er f.eks. persillerod, selleri, pastinak eller selv rødbeder.
Har du rester af din chili con carne, kan du trylle dem om til enchiladas eller empanadas. Eller frys den. Fantastisk fastfood at hive op af fryseren.
Opskriften er til 3-4 personer
Husk at sætte bønner i blød dagen i forvejen.
100 g tørrede sorte bønner, udbløde
100 g tørrede pinto bønner, udblødte
3-4 laurbærblade
4-500 g oksekød i grove tern, gerne fra klump
olie til stegning
2 små løg, hakkede
3 fed hvidløg, hakkede
3 stængler bladselleri, hakkede
2 gulerødder, revet
1 spsk. stødt koriander
1½ spsk. stødt spidskommen
100 g tomatpuré
2 dåser hakkede tomater (á 400 g)
4 dl vand
25 g mørk chokolade
2-4 spsk. chipotle chili – eller efter smag (kan erstattes af anden chilipaste)
1 rød chili, hakket med kerner – eller efter smag
salt
1-2 tsk. sukker
ENDVIDERE
cremefraiche
plukket koriander
hakket rødløg
tortillas eller groft brød
evt. tabasco
Hæld vandet fra bønnerne, skyl dem og kog dem hver for sig i rigeligt og usaltet vand i 50-60 minutter sammen med et par laurbærblade, eller til de er møre med ikke udkogte
Brun kødet i lidt olie i en stor, varm gryde. Tilsæt løg, hvidløg, bladselleri og gulerødder i lidt olie i den varme gryde og lad det stege med lidt, men uden at det tager for meget farve. Tilsæt stødt koriander og spidskommen. Lad det hele få varmen og kom tomatpuré samt hakkede tomater i. Lad det komme op at koge og tilsæt derefter vand, chokolade, chipotle og finthakket rød chili. Lad chilien simre under låg i ca. 1 time- 1½ time eller til kødet er mørt. Rør jævnligt så det ikke brænder fast og tjek undervejs om der mangler lidt mere vand. Tilsæt kogte bønner og lad dem varme godt igennem. Smag til med salt og sukker og evt. mere chipotle.
Servér straks med cremefraiche, koriander, rødløg og tortillas eller brød. Giv evt. tabasco til.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto Anders Schønnemann

6 tanker om "Chili con carne"

  1. Newyorkerbyheart

    >Åh, jeg er sikker på at sådan en portion ville gøre godt. Ligger her med feber, forkølelse – og har bare en "smule" ondt af mig selv. I dag har jeg faktisk ikke spist noget – bringer du ud?? 😉

    KH
    B

    Svar
  2. Newyorkerbyheart

    >Åh chili, min syge krop kunne godt trænge til det lige nu – måske det kunne brænde feberen væk?? Bringer du ud? 😉

    KH
    B

    Svar
  3. Helene

    Fantastisk opskrift. I dag har jeg lavet chillien af 2 lækre (tilberedte) andelår, der blev til overs juleaften samt en ustegt oksebøf af tvivlsom kvalitet. Begge dele fra fryseren. Jeg laver altid chillien af rester. Det er fungerer hver gang ligegyldigt hvilken slags kød, jeg bruger. Jeg kører dem til en grov gang “hak” på foodprocessoren og følger ellers opskriften.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *