40.17 02 Hot hverdag

Sweet potato chili

Denne vege-ret er en af mine favoritter!

Jeg spiser den helst med tortillachips som tilbehør (ligesom jeg ville spise en chil con varme) – det passer sååååå godt til!

Du kan selvklart lave den i en vegansk version, ved at droppe yoghurt!

 

Opskriften er til 2 sultne typer

 

Det skal du bruge:

1-2 søde kartofler, ca. 500 g
olie til stegning
1 håndfuld koriander
2 fed hvidløg
1 løg
1 grøn peber
3 spsk tomatpuré
3-4 dl grøntsagsbouillon
chipotle eller anden chilisovs
225 g kogte bønner, gerne sorte bønner
salt
limesaft
Topping:
lidt snittet rødkål
yoghurt eller skyr
½-1 grøn chili

 

Sådan gør du:
Skræl de søde kartofler. Skær dem i tern og sautér dem i olie i en stor, varm gryde. De skal have 6-7 minutter og ikke tage særligt med farve.
Hak korianderstilke (gem toppen), hvidløg og løg og kom det i gryden. Sautér i 2-3 minutter.
Skær peberfrugten i tern.
Tilsæt peberfrugt og tomatpuré. Hæld halvdelen af bouillonen på og lad retten simre under låg i 10-12 minutter. Spæd med mere væde undervejs.
Smag til med chipotle eller anden chilisovs. Vend kogte bønner i og varm igennem.
Smag til med salt og lidt lime.
Servér straks toppet med lidt fint snittet rødkål, yoghurt, koriander, chili i skiver og med limebåde til.

Opskrift & Styling: Louisa Lorang

Foto: Anders Schønnemann

Mazarin med brombaer

Mazarintærte de luxe

I dag har jeg fødselsdag! Og det betyder at jeg IKKE bager kage – eller laver mad for den sags skyld. Jeg spiser alt hvad jeg kan, et sted ude i verden.

Men når jeg skal fejre noget (mig selv eller andre ;:), laver jeg ofte masser af mazarintærter, når jeg holder store middage eller fødselsdage. Det er super nemt, og kagen kan laves i forvejen og bare pyntes inden servering.

Jeg bruger altid min foodprocessor (aka robot!) til det. Har du en, så gør det! Men vær varsom med æggene, de må ikke piskes for meget.

 

Her er nok til ca. 6 personer (måske 4!)

Mazarin:

110 g marcipan

110 g sukker

110 g blødt smør

2 små æg

40 g mel

50 g mørk chokolade

Creme:

1 bæger mascarpone 250 g

2 tsk. fint revet økologisk citronskal

1 spsk. citronsaft

2 dl piskefløde

korn af ½ – 1 stang vanilje

2-3 spsk. flormelis

Topping:

2-3 figner, i både

1-2 blommer, i både

125 g brombær

50 g blåbær

evt. flormelis

 

Riv marcipanen (det er nemmest hvis den er kold – eller let frossen). Pisk smør og sukker lyst og luftigt og pisk marcipanen i.  Tilsæt æggene et ad gangen og pisk massen sammen, men overpisk ikke. Den skal bare lige være samlet. Sigt melet i og vend det hele godt sammen med en dejskraber. (eller kom hele balladen i en foodprocessor).

Fyld mazarinmassen i en tærteform 35 X 11 cm og bag den ved 175 grader i 20-25 minutter.

Bræk chokolade i stykker og kom den på den varme mazarin. Lad den smelte og fordel den, så der er chokolade over hele bunden. Lad tærtebunden køle helt af i køleskab, evt. natten over.

Pisk mascarponen let sammen med citronskal, citronsaft. Pisk fløden til let skum og vend den med mascarpone.  Smag til med vanilje og flormelis og kom cremen i en sprøjtepose. Sprøjt den afkølede kage med cremen og top med masser af bær og frugt.

Drys med flormelis hvis du vil. Servér straks.

 

TIP: Tærten kan selvfølgelig også laves i en rund tærteform. Ca. 16 cm i diameter.

 

Opskrift & styling: Louisa Lorang

Foto: Chris Tonnesen

 

 

meatball sandwich

Meatball-sandwiches

Jeg behøver ikke sige andet end OMG! (ja, jeg er 12 år!)

Meatball-sandwiches holder max! Nyd denne med lidt aubergine i, som snasker, mætter og gavner samvittigheden?

 

Opskriften giver fire, gode sandwiches

– nok til 2-4 personer

 

 

2 auberginer

1-2 tsk salt

olivenolie

Kødboller:

3-400 g hakket kalv & flæsk

2 spsk. revet løg

salt og peber

40 g revet parmesan

olivenolie

2-3 dl mosede tomater

salt og peber

Desuden:

1-2 gode flutes (eller 4 små)

olivenolie

rucola

revet parmesan

 

Skær auberginen i skiver og drys den med lidt salt. Lad den trække i 5-10 minutter og steg dem derefter gyldne i olivenolie.

Rør kødet med løg, salt, peber og parmesan. Form farsen til kødboller og steg dem gyldne og gennemstegte i olivenolie.

Hæld mosede tomater på kødbollerne og lad det simre. Smag til med salt og peber.

Servering:

Lun flutesene, hvis du vil spise med det samme. Skær en kile ud i toppen, og tryk brødet let sammen, så er er plads til auberginer og kødboller.

Fyld brødene med aubergine, kødboller og sovs og top med rucola og parmesan.

Servér straks.

 

Oprksift & styling: Louisa Lorang

Foto: Anders Schønnemann

 

8_PowerShot_9969

Power shot med ingefær og gurkemeje

Jeg fortrækker altid at min mad er økologisk, men især ingefær og gurkemeje. Vælger du øko, slipper du for at skrælle. Skub dog grundigt og tjek for jord.

Shottet kan i øvrigt laves uden gurkemeje.

OG disse shots er hotte! Er de for hotte, så tilsæt mere æble.

 

opskriften giver 4 shots eller ca. 3 dl

 

100 g ingefær (gerne øko)

1 citron, uden skal

2 æbler

50 g gurkemeje (gerne øko)

 

 

Juice det hele og nyd iskolde, hotte shots!

 

TIP: husk at gurkemeje smitter utroligt meget af, så pas på tøj og køkkengear!

 

Opskrift: Louisa Lorang

Foto: Chris Tonnesen

Image

Vampyr blod!

Hvis du skal holde halloweenfest, har du måske lyst til at gøre lidt ekstra blodigt ud af drinksene (og her er det altså ikke voksen-udgave, men funker helt klart også med just-add-vodka-shot-shots)

Så kom i gang med at samle vaniljeglas! De har en fantastisk effekt!

 

Kog en tyk saft af bær og sukker. Det er tykt og blodigt og ser makabert ud i brugte vaniljeglas. Ungerne kan drikke saften som ”shots” eller de kan fortynde saften med vand ved bordet.
Orker du ikke det store, er effekten af de små shots også effektiv med købe-saftevand.

 

å kom i gang med at samle vaniljeglas! De har en fantastisk effekt!
Opskriften giver 10 shots:
200 g ribs eller tranebær (fra frost er fint)
150 g sukker
4 dl vand
10 glas fra vaniljestænger

Kom ribs, sukker og vand i en gryde og lad det koge op. Lad det simre i 20 minutter. Sluk og lad det trække i 20 minutter. Gentag.
Sigt saften og hæld den på brugte vaniljeglas. Sæt dem i køleskabet indtil brug.
Servér dem iskolde.

TIP: Har du ikke glas fra vaniljestænger, kan du købe medicinglas på apoteket. Er du heldig kan du også købe låg. De giver også en god effekt.

 

Opskrift & styling: Louisa Lorang

foto: Maria Warnke Nørregaard